lørdag 1. november 2014

Sentrifugalpumper

Ordforklaringer



Skovler/Impeller: Rotor brukt for å øke eller minske trykk og strømning til en væske.
Elektromotor: En elektrisk drevet motor.
Pumpehus: «Veggene» rundt impellerne.
Aksling: Er senterstangen i et roterende hjul, skive, tannhjul eller ledd (kan også være en roterende stang), som mellomledd fra et objekt til et annet.
Pakkboks: For tetning mellom pumpehus og omgivelser.
Overtrykk: trykkhøyden, gjør at væsken «dyttes» ut.
Undertrykk: Sugehøyden, gjør at væsken suges inn.

Suspensjoner: Dispersjon (blanding) av et fast, findelt stoff (partikkelstørrelse > 1 μm) i en væske. Partiklene i en suspensjon vil langsomt synke til bunns, sedimentere, hvis de har større tetthet enn væsken.





Sentrifugalpumper har et spiralformet pumpehus der et løpehjul med impeller roterer med høy hastighet, drevet av en elektromotor.


Første bilde: Sentrifugalpumpe
Andre bilde: Snitt-tegning sett fra løpehjulsinnløpet og sett fra siden




                                                                                                                                                                            






Virkemåte:
Væsken kommer inn gjennom sugestussen og blir akselerert ved hjelp av løpehjulet. Sentrifugalkraften gjør at væsken strømmer radialt utover fra akselen og inn i det spiralformede samlerøret, og deretter til trykkstussen.
            Tverrsnittet økes i spiralsamlerøret, noe som fører til at hastigheten reduseres. På denne måten blir en stor del av bevegelsesenergien omgjort til statisk trykkenergi.
            Væsken blir sugd inn når den kommer via sugestussen, noe som gir den høy hastighet i pumpas løpehjul. På denne måten blir en del av den statiske trykkenergien omdannet til bevegelsesenergi. Det er derfor et lavt statisk trykk i innløpet til løpehjulet. Grunnet at det lave statiske trykket blir overført til sugestussen, har sugestussen et undertrykk.
Når væsken forlater pumpa via trykkstussen har den et overtrykk, grunnet omgjøringen fra statisk trykkenergi til bevegelsesenergi som nevnt over.

Bruksområder
Sentrifugalpumpa er den pumpa som brukes mest i kjemiske anlegg, i petrokjemiske anlegg og raffinerier, i næringsmiddelindustrien, i avløpsanlegg og i renseanlegg for avgasser.
            Grunnet at det ikke finnes trange steder i pumpa, slik som ventilene i stempelpumper, kan det transporteres seige væsker og medier som inneholder faste stoffer, som suspensjoner og tynnslam.

Fordeler og Ulemper
Fordelene med en sentrifugalpumpe er i hovedsak at den kan kobles til en høytrykkspumpe (som forbedrer arbeidskraften), at den er enkel og konstruere, med relativt få steder utsatt for slitasje (noe som minker kostnader) og at den kan ta store mengder væske ved lave og middels store løftehøyder (som tilsier at vi kan øke virksomheten av pumpa).
            Ulempen med sentrifugalpumpa er at den ikke kan ta store væskemengder ved store løftehøyder.


Kilder:
- Ignatowitz, prosesskjemi anlegg og utstyr
- snl.no

2 kommentarer:

Hans Ole sa...

Veldig bra😊

Hans Ole sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.