søndag 18. mai 2014

EX-Kurs, EX-filosofi

Siden nyttår her jeg i perioder av-og-på jobbet med en papir-utgave av et EX-kurs. Her inngår det EX-filosofi, soner m.m.

Jeg har tenkt til å skrive ned hva jeg lærer i dette kurset gradvis :)



EX-Filosofi

På en plattform, et industriområde, e.l. kan vi ha eksplosjonsfare dersom vi har prosess med brannfarlige områder, eller lagring av disse. Ved en eventuell lekkasje, vil lufta bli blandet med brennbare gasser eller damper. Det er da viktig at alt elektrisk utstyr og varme flater er beskyttet, slik at vi ikke får antennelse av den eksplosive blandingen. Slikt elektrisk utstyr kalles Ex-Utstyr.

For å beskytte oss selv og installasjonen, er vi pålagt å følge visse regler og retningslinjer.

Regler for Ex-utstyr er basert på internasjonale normer IEC (International Electrotechnical Commission). Disse internasjonale normer blir videre tilrettelagt for europeiske forhold av CENELEC (Comitè Europèen de Normalisation Electrotechnique).

Alle land som er medlem av EU og EØS er fullverdige medlemmer av CENELEC.

Eksplosjonsfarlige områder deles inn i soner. For å holde orden på disse sonene, leges det et såkalt sonekart (bilder av dette kommer senere i eget innlegg om soner).

På det meste av Ex-utstyr, kreves det et prøvebevis, som forteller hvordan utstyret er prøvd og hvordan det er sertifisert.


Ingen kommentarer: